top of page

Koç Burcunda Merkür Retrosu: Ödün Verme Zamanı

Güncelleme tarihi: 30 Mar

Zodyak burçlar kuşağının en atılgan, en cüretkar, var olma kararlılığı en yüksek ve kendi yolunu belirleme arzusuna, mücadele hırsına sahip olan Koç burcunda, bir süredir Merkür transiti yaşıyoruz. Bu transit Merkür gezegeninin hızını düşürmesi ile, yerine retrograde (kısaca retro) hareketine bırakarak, bize yılın ilk Merkür Retrosu döngüsünü başlatıyor.


Bu Merkür retro sürecinin yılın ilki olmasının yanı sıra, 8 Nisan Güneş Tutulması sürecine eşlik edecek olması retro sürecinin etkisinin önümüzdeki altı aya yayılacağını gündeme getiriyor. Bu önemli süreci gelin her bir detayı ile yakından inceleyelim.


Koç Burcunda Merkür Retrosu


RETRO NEDİR?


Retro kelimesinin uzun versiyonu retrograde olarak ifade edilir. Türkçe olarak "geri hareket" tanımlaması ile belirtilir. Yer küreden gökyüzüne bakışla, gezegenler izlenir ve bu gezegenlerin güneş sisteminde birbirini takip eden bir Zodyak kuşağında ilerlediği görünür. Olağan doğasında gözlemlenen gezegenler için "Düz Hareket (direkt)" tanımı yapılır. Bir gezegen düz harekette ise ileriye doğru hareketine devam ediyordur. Yani Güneş sistemi etrafında dönüyordur. Kimi zaman gezegen Zodyak kuşağında hareketini yavaşlatır ve durur. Bu eylemler yer küreden gözlemlendiğinde gezegeni geriye gidiyormuş gibi algılarız. Dolayısı ile bir gezegen yavaşladığında "Geriye Gitme (retro)" statüsündedir. Bu geriye gitme eylemi ile hızını düşüren gezegen yavaşlama pozisyonuna girerken ve bu pozisyondan çıkarken durağanlaşır. Yani hareketsizleşir. Buna da "Durağan (station)" pozisyon denir. Bir gezegen düz harekettedir. Retrograde hareketine hazırlanırken durağanlaşır. Ardından retrograde hareketini gerçekleştirerek geriye gider. Geriye giden gezegen yeniden düz harekete geçebilmesi için bir daha durağanlaşır. Bu durağanlaşma sonrasıda ise düz hareketine geçer. Bir sarkaç gibi düşünebilirsiniz.


Peki geriye gitme hikayesi nereden gelir?


Bir trende seyahat ettiğinizi düşünün. Tren kendi hızında ilerliyor. Pencereden manzarayı izliyorsunuz. Manzarayı geriye akıyormuş gibi algılarsınız. Oysaki manzara fiziksel olarak sabittir. Sadece tren hareket halindedir. Dünya'da olmak tren, manzarayı geriye akıyormuş olarak algılamak ise geriye giden gezegendir. Oysa ki, hiçbir gezegen geriye gitmez. Yer küreden gökyüzünü gözlemleyen gözlemcinin hızlı hareket eden yer küreden (Dünya yani Tren) dış manzaraya bakması (gözlemlenen gezegen) ona gözlediği gezegen geriye gidermiş yanılsaması yapar. Tüm hikaye budur.


MERKÜR RETROSU


Merkür retrosu başladığında, bu gezegen yeteneğini yitirmeye başlar. Yapılan çoğu işte tekrar geriye dönülecek bir gündem yaratmaya gebedir. Merkür klasik olarak ticaretin, alışverişin ve iletişimin göstergesidir. Bu dönemde yapılan her türlü Merküryen hamlenin, geriye dönük tekrarları olabileceğini düşünebiliriz. Satın alınan ürünlerde memnuniyetsizlikler olabilir. Teknolojik ürünlerde özellikle iletişim cihazları daha kusurlu olmaya aday olur. Yazılı çalışmalar, kitap basımları, emailleşmeler bu dönem bazı yazım hatalarına ve iletişim problemlerine retro Merkür ile davetiye çıkarır.


KOÇ BURCUNDA MERKÜR RETROSU


Merkür gezegeninin retro yapması kadar önemli olan diğer bir detay ise, hangi burçta retro hareketini gerçekleştirdiğidir. Bu yıl 1-2 Nisan itibariyle Merkür gezegeni durağanlaşıyor. Yani Merkür'ün station durumu "durağan" oluyor. 3 Nisan ile Merkür geriye gitme hareketine yani retroya başlıyor. Merkür retrosunu 3 Nisan ile 24 Nisan arasında Koç burcunda yaşayacağız.


Koç, burçlar kuşağının başıdır. Başlangıçlarla bağlantılıdır. Dikkat çekici başlangıçlar yaratmak onun doğasına çok uygundur. Sansürsüzdür. Dolaylılık yoktur. Bir şeyi ifade etmek istediğinde doğrudan anlatmak, kelimelerini savaştaki keskin bir kılıç gibi kullanmak onun saf doğasında olandır. Kimi zaman bunu yaparak kendi dışındakilere verdiği zararı fark edemeyebilir ya da önemsemeyebilir. Hedefine veya söylemek istediklerine odaklandığında, kendine verdiği zararı da fark etmeyebilir. Onun için hedef vardır. O hedefe gidene kadar her yol kabul edilebilirdir. Bu doğaya yerleşmiş bir Merkür gezegenini düşünün. Nasıl bir arketip bizi karşılardı?


Çabuk alınan kararlar, üzerine yeterince düşünülmemiş planlar ve sabırsız alışveriş kararları bu döneme eşlik edebilir. Fakat Merkür retrosundan geçerken, tüm bu temeli sağlam olmayan konularda pürüzler çıkabilir. Retro varsa, bir şeyi iki kez yapıyordur. İki kez aynı karar üzerine düşünebilirsiniz. İki kez aynı ürünü alırken kendinizi bulabilirsiniz. Merkür retrosunun karanlık tarafında dikkatten kaçan konular vardır. Koç burcunun yönetici gezegeni Mars olduğu için de, önüne çıkan her engeli aşma dürtüsü (Mars) kişinin gözden detaylar kaçırmasına (Merkür Retro) vesile olabilir.


Merkür gezegenin Koç burcu transitinin aydınlık tarafında liderlik vasfı vardır. Harekete geçirici konuşmalar, motivasyon konuşmaları ve niyetlerini ekme konusunda (Koç burcunda Güneş -yaratımın efendisi- yücelir) yeteneklidir. Karanlık tarafı ile kendiyle kavga etmeye hevesli olan Merkür Koç, aydınlık tarafı ile bu mücadeleyi kollektife sunarsa toplulukları harekete geçirebilir.


Merkür gezegenin Koç burcunda olması kimi zaman kişinin kendisine kızabileceğini, başarısızlığı yani mağlubiyeti hazmedemeyeceğini gösterir. Öfke komple içe döner. Sinir sistemini zedeler. Kişi öfke patlamaları yaşayabilir. Halbuki, kişinin kendine güvenmeyi yeniden hatırlamaya ihtiyacı vardır. Lakin bunun için "kendine vermek" Koç burcu için kolay değildir. Koç ilerlemeyi bilir. Dolayısı ile kendine veremediği şeyler onun bitmek bilmeyen kavgalarında kendini yok ettiği tercihler yapmasına götürür. Atalarımızın da dediği gibi keskin sirke küpüne zarar.


Koç burcunda Merkür retro yaptığında kişi kendini frenleyemez. Kelimeleri tutamamak ve ağzına geleni doğrudan konuşmak bu dönem kişiyi oldukça meşgul eder. Kişi anlaşılmadığını düşünebilir. Sesini yükseltebilir. Oysaki bu süreç mümkün olduğunda sakin, sabırlı ve özverili geçirilmesi gerekir.


KOÇ BURCUNDA MERKÜR RETROSUNDA NE YAPILIR?


Koç burcu spor ve fiziksel aktiviteler ile bağlantılıdır. Daha önce ilgilendiğiniz bir spor dalına bu dönem geri dönebilirsiniz. Yeniden aynı sporla ilgilenmek sizi motive edebilir. Merkür retrosu bize iletişim alanında da geriye dönüşlere süreklediği için, ertelenen konuşmalar yapmak için uygun zamanı bulabilirsiniz. Kendinizi daha cesaretli hissedebilirsiniz.




Merkür retrosu boyunca gezegen dağılımlarından dört element arasında hava elementini en zayıf olarak gözlemliyoruz. Dolayısı ile, Ateş (Koç-Merkür) sadece Hava ile harlandığı için, bu elementin zayıflığı Merkür retro enerjisini hafifletecektir. Ateş elementi daima Toprak elementi ile sakinleşir. Su elementi ile zayıflar. Doğada vakit geçirebilirsiniz. Düşünceleriniz ifade edemediğinizi hissettiğinizde boş bir kağıda çağrışımsal olarak zihninizden geçen her kelimeyi yazabilirsiniz. Zihniniz sakinleşir. Öfkenizi dizginleyemediğiniz zamanlarda duş almak iyi gecektir. Daha yeşil sebzeler ve köklü sebzeler beslenme rutinlerinize ekleyebilirsiniz. Çim suyu tüketebilirsiniz. Nereden sipariş edeceğinizi henüz keşfetmediyseniz size favori markamı iletiyorum. Petiçim Buğday Çimi Suyu


Yaratım panosu yapmak, hayallerinizi ve gelecek beklentilerinizi somutlaştırmak için muhteşem bir zaman olabilir. Merkür retrosu daima ifadenin sesle tavır bulmasının ötesinde yazarak, sembollerle ve şekiller ile ifade edilmesini kast eder. Mandala çalışması yapmak size iyi gelecektir.


KOÇ BURCUNDA MERKÜR RETROSUNUN DÜNYAYA YANSIMALARI


Bu yıl Merkür ilk retro hareketine Koç burcunun 27 derecesinden başlayarak Acamar hattına giriyor. Bu da gösteriyor ki, yöneticilerin ve liderlerin kamusal alanda zarara uğrayabilecek bir yargı durumu gündeme gelebilir. Baten Kaitos hattına da gezegenin gireceğini göz önünde bulundurursak, kolektif gelişmeler arasına gemi kazalarını, sel, su olaylarını koyabiliriz. Göçmenleri ilgilendiren konular gündeme gelebilir.


Öfkeli bir lider, agresif cümleler sergileyebilir. Bununla kesişen ülkelere baktığımızda İsrail'in ülke haritasında açık düşmanlarının evinde Merkür retro hareketini gerçekleştirecek. Hükümet karşıtı olanların ayaklanmalarını veya ülkenin uluslararası davalarını konuşabiliriz. Yine aynı gezegen Rusya'nın MC hattı üzerinde retro yapıyor olacak. Ülke liderinin Nisan ayında gündem yaratan bir konusunu tüm toplum konuşabilir. Amerika Birleşik Devletleri tarafında ise madenler, yeraltı kaynakları ve halkı huzursuz eden konular gündeme gelebilir. Ülkenin güvenlik problemi olarak konuşulacak bir olayı söz konusu olabilir.


KOÇ BURCUNDA MERKÜR RETROSUNUN TÜRKİYE'YE YANSIMALARI


Koç burcunda gerçekleşecek olan Merkür retrosunu ülkemizin haritasında meclis gündemleri üzerinden deneyimleyeceğiz. Ülkemizin gençleri (merkür) tarafından toplum yararına yapılan çalışmaları konuşabiliriz. Güvenilir ülke dostluklarımız varsa eğer, bu ülkeler ile irtibatımızın arttığını gözlemleyebiliriz. Spor kulüpleri üzerinden basına yansıyan veya sızan haberler duyabiliriz.


KOÇ BURCUNDA MERKÜR RETROSU DOĞUM HARİTALARINA YANSIMALARI


Doğum haritanızda hangi eviniz Koç burcu ile başlıyorsa, o evin konularında gecikmeler ve sorunlar yaşayabilirsiniz. Sorunların üstesinden gelmenin püf noktası Koç burcunun zıt burcu olan Terazi burcunun doğasında yatıyor. Terazi burcu herhangi bir şeyi ortaklaşa ilerletmek ile alakalıdır. Yani kendinizi sıkışmış hissettiğiniz konularda ortak bir noktaya gelmek sizi ve karşınızdaki kişiyi rahatlatabilir. Restleşmek iyi gelmeyebilir. Bir arabulucu edası takınmanın tam zamanından geçiyorsunuz. Küsmek yerine barış için savaşmalısınız.


KOÇ BURCUNDA MERKÜR RETROSUNUN BURÇ BAZINDA ETKİSİ


Gelin birlikte Yükselen burcunuza göre Merkür retrosu transitinin ev etkilerini birlikte keşfedelim.


♈Yükselen burcunuz Koç ise:

Kararlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Bir süredir gündeminizde olan, hayatınız için önemli olan kararlar askıya alınmış olabilir. Bu kararları gözden geçirmek uzun vadede size iyi gelecektir. Bir karardan vazgeçiyor olmanız Koç burcunun gölge özelliği ile sizi öfkeye götürebilir. Bunu fark edin ve sakinleşin. Kendinizi anlaşılmıyor hissedebilirsiniz. Enerjinizi sağaltmak için spor yapmanız ve farkındalıklı yürüyüşlere çıkmanız size ve ruhunuza iyi gelebilir. Bu dönem sizi hızlı aldığınız kararlarda beklemeniz gereken bir limana davet ediyor.


♉Yükselen burcunuz Boğa ise:

Öğrenmeniz gereken bazı gerçeklikleri duymanız gereken bir dönemden geçiyorsunuz. Uykularınız keyifsiz olabilir. Daha çok kaygılandığınızı gözlemlediğiniz bir süreçten geçebilirsiniz. Bu dönem sizi bilinçaltının derinliklerini itilmiş konuları göstermek üzerine kurgulanıyor. Huzurunuzu ve konforunuzu kaçırsan konulara sabırlı bakmanız gerekebilir. İş ortamınızda kendinizi ifade etmekte bu dönemde biraz zorlanabilirsiniz. Sürecin geçici olduğunu sıkça kendinize hatırlatın. Yeni iş başvurular varsa, onları biraz erteyebilirsiniz.


♊Yükselen burcunuz İkizler ise:

Geride kalan bir dostluk yeniden kendini hatırlatabilir. Uzun süredir görmediğiniz bir dostunuz ile bu zamanda denk gelebilirsiniz. Ertelediğiniz yardım kuruluşlarına destek fikirleri varsa, şimdi bu fikirlere geri dönmenin tam zamanı. Sizi iyi hissettirecek bir hayır kurumuna bağış gönderebilirsiniz. Ertelediğiniz bir sunum varsa, şimdi planlayabilirsiniz. Arkadaş grubunuzda fikir ayrılığı yaşadığınız gündemleriniz olabilir. Merkür retrosu sizi bu alanda biraz sabra davet ediyor.


♋Yükselen burcunuz Yengeç ise:

Sizin için kadersel olarak işleri uzadığı bir süreçten geçiyorsunuz. Bu süreçte aksayan işler hoşnutlukla karşılanabilir. Uzun süre önce ofisinizden ayrılmış olan bir yöneticiniz geri döndüğünü deneyimleyebilirsiniz. Kariyerinizde beklediğiniz haberler varsa gelebilir. Aile büyüklerinizden özellikle babanızın sağlık kontrollerine odaklanabilirsiniz. Eşinizin babası gibi aile byüklerinde eril tarafında ön plana çıktığı bir sağlık sürecinden geçiyorsunuz.


♌Yükselen burcunuz Aslan ise:

Ertelenmiş bir dava gündeminiz varsa, buna dair haberler alabilirsiniz. Yurtdışı uçuş planlarımızda ertelenme ve rötar gibi süreçleriniz olabilir. Uçağınız geç kalkabilir. Uzun zaman önce gittiğiniz bir yere kendinizi yeniden giderken bulabilirsiniz. Bu dönem özellikle eşinizin kardeşleri ve akrabaları tarafından haberler getirebilir. Üniversite gibi yükseköğretim alanlarında geride kalan bir konuyu yeniden dikkatinize getirebilirsiniz. Yarım bıraktığınız bir eğitimi tamamlama cesareti bulabilirsiniz.


♍Yükselen burcunuz Başak ise:

Bankalar, borçlar, krediler gibi finansal konular bu sıralar gündeminizde yer tutabilir. Henüz kriz yaratmamış bir borç durumu ile karşılaşmak üzere olabilirsiniz. Borçlarınızı gözden geçirmeniz gereken bir dönemden geçiyorsunuz. Borçlarınızı organize edecek sabrı göstermelisiniz. Şimdi borçlarınızı yapılandırmanız gereken bir dönemdesiniz. Bu süreçte askıda kalmış bir miras konusu yeniden açılabilir.


♎Yükselen burcunuz Terazi ise:

Romantik ilişki partneriniz ile iletişim şeklinizi sorgulayabileceğiniz bir dönemden geçiyor olabilirsiniz. Sosyal çevreniz ile olan ilişkiniz daha direkt bir hal alabilir. Bu Terazi doğasını huzursuz etse dahi, konuşulması gereken konularla yüzleşmek her iki tarafa da iyi gelecektir. Geride kalmış, eski bir partneriniz size yeniden ulaşabilir. Bir eski aşkların rüzgarı hayatınızda esebilir. Yine de Merkür retrosu ile gelen eski ilişkinin anca hoşunuza gideceğini ve daha başka bir şey sunmayacağını hatırlamakta fayda olacaktır.


♏Yükselen burcunuz Akrep ise:

Bu dönemde sağlık kontrollerinizde ertelediğiniz konular yeniden görünür olabilir. Hem evcil hayvanlarınızın, hemde kendi sağlığınızı korumanız gereken bir dönemdesiniz. Sebepsiz baş ağrıları yaşıyorsanız, bol su tüketimine özen gösterebilirsiniz. Böbrek sağlığınızı korumak faydalı olacaktır. Sağlığınıza iyi gelecek aktivitelere başlamayı bir müddettir erteliyorsanız, ihtiyacınız olan cesareti şimdi bulabilirsiniz. İş ortamında olan Akrep burçları için, yoğun ve meşgul bir iş döneminden geçeceklerini söylemek mümkündür. Meslektaşlarınız için fikir ayrılıkları yaşayabilirsiniz. Bu sıralar size iş ortamınızda tahsis edilen bir elektronik cihazda problem yaşayabilirsiniz. Sahip olduğunuz elektronik ürünlere özen göstermenizi tavsiye ederim.

 

♐Yükselen burcunuz Yay ise: 

Uzun zamandır gitmeyi arzuladığınız sanatsal bir aktiviteye katılma fırsatı yakayabilirsiniz. Eski bir flörtünüz veya öfkeli olunan bir birliktelik yeniden kendini size hatırlatabilir. İlişki partneriniz ile çatışmalar yaşayabileceğiniz bir zamadan geçerken sabırlı iletişimi sürdürmek ve kırıcı olmamak her iki taraf için de en hayırlısı olacaktır.

 

♑Yükselen burcunuz Oğlak ise: 

Hem kurduğunuz hem de doğdunuz aile içinde çözüme ulaşmamış konuların yeniden gündeme gelebileceği bir zaman diliminden geçiyor olabilirsiniz. Aile konuları ile bolca meşgul olabilirisiniz. Kendi yaşamınızda ise "hayattan ne istediğinizi" yeniden kendinize sorduğunuz bir dönemden geçtiğinizi düşünebilirsiniz. Artık geleceğe dair içsel niyetlerinizi aktardığınız yaratım tablosu çalışması ile bu sürecin gerçekleştirme enerjisini kendi lehinize çevirebilirsiniz.


♒Yükselen burcunuz Kova ise: 

Kardeşleriniz veya akrabalarınız tarafından beklediğiniz bir haber bu süreçte gelebilir. Planladığınız bir seyahatin detaylarında değişiklikler olabilir. Seyahat planınız değişebilir. Daha önceden satın aldığınız bir eğitimi yeniden dinleyebilirsiniz. Aracınızla ilgili gözden kaçırdığınız masraflar karşınıza gelebilir.


♓Yükselen burcunuz Balık ise:

Bu sıra paranızı harcadığınız konularda kararsızlıklar yaşayarak bir tatminsizlik sürecinden geçiyor olabilirsiniz. Satın aldığınız ürünler veya yaptığınız ticaretler sizi tatmin etmeyebilir. Para harcadığınız her konu sonrasında "boşuna harcamışım" dediğiniz bir içsel yüzleşme yaşayabilirsiniz. Özellikle elektronik cihazlara yaptığınız yatırım bu sıra yüzünüzü güldürmeyebilir. Maddi kaynaklarınızı harcarken iki defa düşünmenizi tavsiye ederim. Merkür retrosunda satın aldığınız ürünü iade ederken veya değiştirirken kendinizi bulabilirsiniz. Uzun süredir beklediğiniz para girişleri varsa gelebilir. Yeni maddi girişler ise yavaşça tarafınıza ulaşabilir.


Sevgi ve dostluk duygularımla,

Büşra Beşiroğlu

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page